Bloemrijke Akkers: een investering in de natuur voor nu en de toekomst

Samen met zeven andere boeren uit de gemeente Hoogeveen doen Jans en Rianne Guichelaar uit Hollandscheveld mee aan het project Bloemrijke Akkers. De ingezaaide akkerranden hebben samen een oppervlakte van zes voetbalvelden.

Jans en Rianne Guichelaar bij hun bloemrijke akker

Foto: Kim Stellingwerf

Het project Bloemrijke Akkers is een initiatief van Agrarische Natuur Drenthe (AND) en onderdeel van het aanvalsplan Biodiversiteit van de gemeente Hoogeveen. Hiervoor zaait de boer bloemzaden op een stuk land ter grootte van een voetbalveld. Het doel van het project is om stuifmeel en nectar te bieden op momenten dat de natuur dit zelf minder geeft. Het zaadmengsel is hierop samengesteld. Daarnaast vinden niet alleen insecten hun weg naar deze akkers, maar ook vogels en wild, zoals reeën en hazen.

Samenspel met de natuur

Over deelname aan dit project hoefden de Guichelaars niet lang na te denken. Jans: “We zijn boer in hart en nieren. We dragen er graag aan bij om de agrarische sector wat positiever en kleurrijker voor het voetlicht te brengen. Vooral onze passie voor de natuur delen we graag. We voelen ons verbonden met de natuur en werken in onze bedrijfsvoering zoveel mogelijk met haar samen. Zo letten we bijvoorbeeld goed op bij het maaien zodat we broedsels en jonge vogels sparen.” 

Naast deelname aan de Bloemrijke Akkers doen Jans en Rianne nog meer voor de biodiversiteit. Zo hebben ze zich verbonden aan een grote supermarktketen met de belofte om duurzame melk te leveren. Rianne: “Daarvoor moeten we aan veel voorwaarden voldoen. Een daarvan is kruidenrijk grasland en dat je bijvoorbeeld veel dingen doet voor de biodiversiteit. Daarnaast moeten we de CO2-uitstoot beperken door bijvoorbeeld het grasland niet te scheuren of dood te spuiten.”

Natuur in bloei

Voor hun bloemrijke akker kwam een mooi stuk grond beschikbaar aan de rand van Hollandscheveld. Een ideale plek naast een moestuin met bijenhotel. Het door AND beschikbaar gestelde bloemzaad werd verdeeld over een akkerrand en een bloemenperk. Dat was nog een hele uitdaging. Jans: “Een halve hectare zaai je niet zo even in. Op advies van onze loonwerker hebben we het bloemzaad vermengd met graszaad. Op deze manier wordt ook het onkruid onderdrukt zodat we geen bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.” 

Meedoen? 

Iedere agrariër die een half tot een heel voetbalveld land heeft, kan meedoen met het project Bloemrijke Akkers. Over de reden waarom dat een belangrijke keuze is, zijn Jans en Rianne het eens: het is de investering meer dan waard. Biodiversiteit is erg belangrijk, dus laten we samen bouwen aan een groenere toekomst!

Meer weten over het project Bloemrijke Akkers? Kijk voor informatie en voorwaarden voor deelname op www.agrarischenatuurdrenthe.nl.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Telefoon

14 0528

Vandaag gesloten

Bezoekadres

Raadhuisplein 24
7901 BW Hoogeveen

Postadres

Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
info@hoogeveen.nl
Verstuur een veilig bericht